אחד הדברים שאני נתקלת בו לא מעט כאשר אני מגיעה לפגישות, הוא הצורך להסביר מדוע בחרתי לעבוד עם מערכת הניהול של וורדפרס ולמה אני לא בונה אתר בקוד מותאם אישית לכל לקוח. פה המקום להסביר משהו. במהלך הקריירה שלי עבדתי לא מעט שנים (חלקן כמנהלת הצוות והפרויקטים) בחברה שבונה אתרי אינטרנט לניהול עצמי, על בסיס מערכת ניהול תוכן שהיא בנתה בעצמה. קוד מותאם, מיוחד וייחודי. נשמע לא רע, נכון? אז זהו שלא תמיד! ישנם מצבים שבהם האתר צריך לתת מענה כל כך ספציפי וייחודי שפשוט אין בנמצא שום פתרון מן המוכן וצריך לתכנת אותו מאפס. בדרך כלל זה המקרה כאשר מדובר לא באתר אינטרנט אלא במערכת מבוססת ווב (מערכת תוכנה שהגישה אליה נעשית מהדפדפן) – מערכות אינטראנט פנים ארגוניות למשל (אם כי כיום גם לאלה וורדפרס נותנת מענה מעולה), מערכות מסחר מיוחדות ומכרזים וכו'. ואולם, ברוב המקרים כאשר מדובר באתר אינטרנט פשוט – בין שהוא תדמיתי ובין שהוא חנות אונליין עם קטלוג של אלפי פריטים (כן, זה עדיין נחשב "פשוט" לעומת מערכות כמו שתיארתי קודם) – מערכת ניהול וורדפרס מספיקה מעל ומעבר לכל הצרכים שאנחנו יכולים לחשוב עליהם. במקרים כאלה, מערכת בקוד סגור יכולה אפילו לפגוע בלקוח, משום שהיא כובלת אותו ומכריחה אותו לעבוד בטכנולוגיה מסוימת ובכלים מוגבלים!
אז מה בכל זאת ההבדל בין מערכת ניהול אתר בקוד פתוח ובקוד סגור?
אני אענה לשאלה הזו על ידי מענה לרשימה של שאלות נפוצות ואמירות שאני שומעת מלקוחות, רגע לפני הזמנת אתר.
"אני רוצה אתר ייחודי. וורדפרס מבוססת תבניות ויהיה לי אתר שנראה כמו כל האחרים"
אין קשר בין מערכת הניהול לבין מראה האתר!
מערכת הניהול היא השלד התכנותי עליו יושב העיצוב. את מערכת הניהול רק מנהל האתר (הלקוח או מי מטעמו) רואה ובה מצויים כל הכלים והתוספים המסייעים לאתר לעבוד עבור הלקוח – תאימות למנועי חיפוש, חיבור לרשתות חברתיות, סידור קל ויעיל של תכנים ואפשרות הזזת דפים בקלות ממקום למקום, גלריות תמונות ומדיה ועוד.
עיצוב האתר – החלק הנראה לעולם החיצוני – יכול להיות מבוסס תבנית (וגם אז אפשר לשנות אותה ולעצב על הבסיס שלה משהו אחר) ויכול גם להיות ייחודי לגמרי! יש בשוק לא מעט מעצבים גרפיים שיודעים לעצב לוורדפרס ואם בזה חפצה נפשו של הלקוח – זה אפשרי בהחלט.
"אבל חברה שבונה את הקוד של עצמה מכירה אותו ותומכת בו"
זה לא תמיד נכון. דמיינו לכם חברה בגודל בינוני (שלא נאמר פרי לאנסר) שיש לה שניים או שלושה מתכנתים העובדים על פיתוח מערכת הניהול. שניים או שלושה אנשים המכירים את הקוד עד לעומק הפסיק והמתחזקים אותו. כל אחד מהם עובד במשרה מלאה – 9 שעות ביום. הם לא רק בונים את המערכת, הם גם מתאימים בכל פעם מחדש את הכלים והאפשרויות לכל לקוח לפי הצרכים שלו. לאחד הם בונים גלריית תמונות שנפתחת כמניפה, לשני הם בונים גלריה בקובייה תלת ממדית, לרביעי הם מוסיפים עיגולים ומסגרות וכן הלאה. בניית אתר אינטרנט בשיטה הזו אורכת בין חודשיים לששה חודשים (מניסיון) וגם אז תמיד יש באגים וספיחים לתקן. המערכת גם לא באמת משתדרגת אף פעם אלא בכל פעם נוספים טלאים של קוד חדש על גבי קוד ישן (בדרך כלל כאשר דרישה מיוחדת של לקוח גורמת לצורך לתכנת משהו חדש) ובכל כמה זמן יש "גרסה" (לא באמת) חדשה של המערכת אבל אי אפשר להתקין אותה על אתרים של לקוחות ללא בניה מחדש, מאפס, של האתר (כולל העתקת תכנים ידנית כי לפעמים גם מבנה מסד הנתונים המחזיק אותם משתנה). מאחר שכך מדובר בעבודה לא מעטה וארוכה והמחיר – בהתאם….
בנוסף, מספיק שאחד משלושת המתכנתים עוזב את החברה ומגיע מחליף לא מכיר את המערכת כדי לעצור את העבודה ולגרום לניוון… או שמישהו פשוט חולה…
"אז מה כל כך טובה וורדפרס – זו הרי גם תוכנה שמישהו מקודד"
כן ולא. כן – זו תוכנה בסופו של דבר ויש מי שמתכנת אותה. לא – כי אין חברה אחת הנקראת "וורדפרס", אין כמות מוגבלת וסופית של אנשים העובדים על המערכת אלא, בגלל שהיא קוד פתוח, ישנם מאות ואלפי מתכנתים מכל רחבי העולם העובדים על שיפור, שדרוג וחיזוק התוכנה בכל רגע נתון. אלה מאות ואלפי מתכנתים העמלים בכל שעה משעות היום על כתיבת ותכנות תוספים למערכת וכלים חדשים. התאמה לדפדפנים חדשים, התאמה מובנית לסלולר ועוד. כאשר וורדפרס משחררת גרסה חדשה, הלקוח אפילו לא צריך לחקור ולשאול לגביה. הוא מקבל הודעה בראש מערכת הניהול שלו ובקליק אחד משדרג את כל האתר – לבד, ללא עלות נוספת, בשתי דקות.
"ומה – לוורדפרס אין באגים?"
כנראה שיש, אבל הם מעטים ומתקנים אותם מהר, בדיוק בגלל מה שסיפרתי קודם. כאשר יש אלפי אנשים שעובדים על פיתוח המערכת בו זמנית, משמעות הדבר היא שהם גם עושים מה שקרוי בשפה המקצועית code review אחד לשני. הם עושים בקרת איכות בלתי פוסקת האחד על האחר ומתקנים את הקוד הפגום אם הם מוצאים כזה.
"קיבלתי הצעה לאתר שמקודדים במיוחד בשבילי"
אם קיבלת הצעה כזו ויש אמת מאחוריה, כנראה שקיבלת הצעה לאתר סטאטי. אף חברה בישראל או בעולם שצריכה גם להיות רווחית ולשלם משכורות לעובדיה לא יכולה להרשות לעצמה לבנות מערכת ניהול מאפס בכל פעם מחדש. זו עבודה של חודשים רבים ולפעמים גם שנים – תלוי בצרכים של הלקוח. רוב הסיכויים הם שאו שדיברו איתך על אתר סטאטי – שלא מאפשר לך להוסיף תוכן, לשנות תוכן, לנהל את האתר – וזה רע מאוד בראייה של שיווק באינטרנט, או שמוכרים לך מערכת ניהול שבנתה חברה כמו בדוגמא למעלה אבל אז, היה סמוך ובטוח שאף אחד לא מקודד שום דבר במיוחד בשבילך. גם החברות שבנו מערכות ניהול משל עצמן משתמשות בהן כבסיס לכל האתרים שהן בונות ומשחקות עם "קוביות משחק" של כלים ותוספים שהם בנו מראש – ממש כמו וורדפרס, מינוס התמיכה, השדרוגים והאיכות.
"והמחיר?"
וורדפרס עצמה, מערכת הניהול – היא חינמית. גם כאשר אתה פונה לחברה לבניית אתרי וורדפרס, כמו ווב ירוק, אתה בעצם משלם פחות ממה שהיית משלם על אתר בקוד סגור. העובדה שהמערכת אינה עולה כסף מאפשרת לנו, בוני אתרי הוורדפרס, לתת ללקוחות שלנו אתרים טובים יותר במחיר זול יותר. אתה, הלקוח, משלם בעצם על המומחיות שלנו, על הזמן שלנו, על העיצוב ועל כלים ותוספים שכן עולים כסף (בדרך כלל פרימיום וכמענה לצרכים מיוחדים) אבל אתה מקבל אתר מעולה, בנוי נכון, מהר יחסית (השיא האישי שלנו היה להרים אתר שלם בשלושה ימים!) ובעלות סבירה שלא תשבור לך את הבנק ותיתן לך כלי עבודה ושיווק מצוין.
"שורה תחתונה"
בניית אתר היא לא תהליך פשוט איך שלא נסתכל על זה. בצד של הלקוח תמיד יהיו לבטים, תמיד תעלינה שאלות. בצד של בונה האתרים נדרשת יצירתיות והשראה וגם תושייה כדי לפתור בעיות לא צפויות. בסופו של דבר, התוצר הסופי הוא פרי שיתוף פעולה בין הלקוח לבין בונה האתר וכולל תוכן טוב שנכתב במיוחד לאתר, אפיון מדויק, עיצוב ובניה טכנית נכונה.
גם כאשר בניית האתר קורית מהר (כבר סיפרנו שהשיא שלנו הוא שלושה ימים?) יש תהליך אחר כך של תחזוקה שוטפת של האתר על השרת, שדרוגים מדי פעם, לפעמים ריענון עיצובי, תוספות של כלים ועוד. דווקא כאן היתרון הבולט של וורדפרס ושל מערכות בקוד פתוח – התהליך הזה, מורכב ככל שיהיה לשני הצדדים, הוא לא חתונה קתולית! בעוד שכאשר בונים לך אתר בקוד סגור וייחודי אתה כבול לחברה שבנתה את האתר וכל שינוי מחייב בנייה מחדש של כל האתר, הרי שהבחירה בוורדפרס משחררת אותך מהכבלים האלה. אם מחר תחליט לשנות רק את המראה תוכל לעשות את זה במהירות ובזול, אם תחליט להחליף ספק שירות ולהעתיק את האתר לשרת אחר – גם את זה תוכל לעשות בקלות ובזול מבלי לאבד זמן עבודה יקר ומבלי לאבד מידע.