השאלה שבכותרת היא לא סתם. מדי יום אנחנו נתקלים בבעלי עסקים, קטנים כגדולים ומתחומים שונים ומגוונים (מנדל"ן, דרך קוסמטיקה ועד היי טק) שמתייחסים לבניית אתר אינטרנט בביטול. בין היתר שגורה בפי רבים מהם האמירה ש"לא צריך אתר אינטרנט. אפשר לבנות אתר בחינם בפייסבוק". הפוסט הזה נועד לשבור כמה מיתוסים ולהציג בפני הקוראים שלנו כמה עובדות שהם חייבים, פשוט חייבים לדעת.
מיתוס: יש לי אתר בפייסבוק
עובדה: בפייסבוק יכול להיות לך פרופיל אישי (לשימוש החברותי/חברתי שלך בלבד) ודף עסקי (לשימוש העסק שלך). אין אתרים בפייסבוק ודף פייסבוק אינו אתר.
ההיתלות בפייסבוק כתחליף לאתר מקורה, לצערינו, בשתי עובדות מציאות קשות בנוף הישראלי. הראשונה, היא שעם ההתנפחות של הבלון הזה שנקרא "פייסבוק" ו"רשתות חברתית" קמו גם לא מעט "מומחים" ויועצים שאין להם קשר לעולם האינטרנט, אין להם הבנה בבניית אתרים או בתוכן אבל ראו שקל להם להשיג, בימיה הראשונים של הרשת החברתית, המון חברים, עוקבים ושיתופים. אנשים כאלה זיהו נישה בשוק וחדרו אליה בכל הכוח, אבל כדי לפצות על החוסרים בידע ובמומחיות הנדרשים כדי לתכנן אסטרטגייה שלמה של בניית מותג, שיווק וקידום באינטרנט (בכלל ולא רק ברשתות חברתיות) הם יצרו וחיזקו את המיתוס של פייסבוק כתחליף לאתר. העובדה השניה, שסייעה לאותם "מומחים" היא שמאילוצי המציאות הכלכלית בארץ, הלקוח הישראלי מעדיף לשלם כמה שפחות ואתרי אינטרנט נתפסים כדבר יקר. לשם ההשוואה ישנם אנשי מדיה חברתית שימכרו לכם "אתר" או "דף נחיתה" בפייסבוק ב- 500 שקלים לעומת כ- 3000 שקלים שהם מחיר סביר ומקובל לאתר אינטרנט בסיסי. הם כמובן לא יספרו לכם את מה שאתם עומדים לקרוא בהמשך הפוסט הזה.
מיתוס: אני עסק קטן /בינוני ואני לא צריך אתר אינטרנט
עובדה: כל עסק צריך היום אתר אינטרנט ללא קשר לגודלו.
אתר אינטרנט הוא הבית, הלב והמרכז של העסק בתוך האסטרטגיה השיווקית. היום, כשכולם מתחילים כל חיפוש באינטרנט, משווים מחירים באינטרנט וקונים באינטרנט – אם אין לך אתר אף אחד לא ימצא אותך. חלפו הימים שבהם פתחנו את הספר הכבד עם הדפים הצהובים של "דפי זהב". גם אם יש לכם עסק קטן מאוד, עצרו לרגע לחשוב – מתי בפעם האחרונה אתם חיפשתם בעל מקצוע בדפי זהב (בנייר) או ערכתם השוואת מחירים על ידי ביקור פיזי במספר חנויות ורישום? תהליך הרכישה של מוצר או שירות היום הוא כמעט תמיד זהה: חיפוש כללי באינטרנט לפי מילת מפתח, השוואת מחירים, בקשת המלצות, ביצוע הזמנה. בואו ניקח דוגמא מהחיים שנוגעת לעסק קטן ומקומי. רינה מעוניינת למצוא קוסמטיקאית טובה בשכונת הקשת בענן שבה היא מתגוררת. סביר להניח שהפעולה הראשונה שרינה תבצע היא חיפוש בגוגל על הביטוי "קוסמטיקאית בקשת וענן". הפעולה הבאה תהיה כניסה לאתרים של 3 – 5 הקוסמטיקאיות הראשונות שרינה מוצאת בגוגל, התרשמות מהאתר – המראה שלו והתוכן, חיפוש המחירון והשוואת מחירים. בשלב הזה רינה תבחר שתי קוסמטיקאיות שנראות לה הכי מקצועיות/מרשימות/שוות את המחיר ואז, כנראה תעשה מה שרובינו עושים – תיכנס לפייסבוק ותתייעץ עם חברות במי מהשתיים כדאי לבחור. בשלב הזה היא תקבל המלצות וטיפים ואם לקוסמטיקאיות האלה יש גם דף בפייסבוק היא תקבל הפניה אליו. אפשרות נוספת היא שאם יש לקוסמטיקאיות האלה דף בפייסבוק והוא מחובר לאתר האינטרנט שלהן בצורה נכונה, רינה תוכל להיכנס אליו ישירות מהאתר ולבדוק מה קורה שם. כולנו יודעים שהיום גם תשבוחות וגם תלונות מפורסמות בפומבי ברחבי האינטרנט ובמיוחד ברשתות החברתיות. מבינים למה חשוב שאפילו לקוסמטיקאית יהיה קודם כל אתר אינטרנט טוב ורק אחר כך דף בפייסבוק?
מיתוס: מספיק לי אתר תדמיתי של דף אחד. כרטיס ביקור ברשת.
עובדה: אתר אינטרנט תדמיתי יכול להיות סטאטי לגמרי, בבחינת כרטיס ביקור ברשת, אבל אז הוא לא ישרת את העסק שלכם בשום צורה. אתר כזה אינו נבדל מכרטיס ביקור מנייר. משמעות הדבר שרק מי שתחלקו לו את כרטיס הביקור (או את הקישור לאתר) ידע על קיומו של העסק שלכם וגם אז לא ילמד עליכם מספיק כדי לתת בכם אמון.
אמון ומומחיות הם שם המשחק. אתר אינטרנט מלא ודינאמי מאפשר לכם להקים בעצם ערוץ תקשורת ביניכם ובין קהל היעד שלכם. מעבר ליתרון של ההופעה במנועי חיפוש התלויה בתוכן מתעדכן תדיר, משמש תוכן כזה גם בסיס למומחיות שלכם בתחומכם וכלי לבניית אמון ביניכם לבין הלקוח הפוטנציאלי שלכם. אם תסתפקו בדף פייסבוק או באתר סטאטי של דף אחד או שניים, הלקוח שינחת באתר שלכם לאחר שקיבל לינק (כי סביר להניח שבמנועי חיפוש לא תופיעו, אלא אם כן תשלמו כסף על קידום ממומן בגוגל) לא ממש יבין מי אתם, מה אתם עושים והכי חשוב – מדוע אתם המומחים בתחומכם ומדוע עליו לבחור בכם ולא במתחרים שלכם. עוד סיבה לחשיבותו של תוכן באתר אינטרנט ולא רק בפייסבוק היא שגוגל לא מאנדקס פוסטים בפייסבוק. לפחות לא באופן רשמי ולא בצורה מלאה. לכן רוב הסיכויים שאם תכתבו את הפוסטים שלכם רק בפייסבוק ומישהו יחפש מידע עליכם או על תחום הפעילות שלכם הוא ימצא תוצאות של אתרי מתחרים אבל לא את דף הפייסבוק שלכם.
השורה התחתונה
תהליך העבודה הנכון לכל עסק ללא קשר לגודלו ותחום פעילותו הוא: אתר אינטרנט טוב ונכון לעסק, שמהווה את הבית או הלב וממנו יוצאות שלוחות אל הרשתות החברתיות. בפוסטים הבאים נדבר על סוגי אתרים באינטרנט ואיזה אתר אינטרנט מתאים לאיזה עסק, על מערכות ניהול תוכן, על תדירות עדכונים באתר, על תמהיל הרשתות החברתיות הנכון לכל תחום (כי לא לכל אחד מתאים פייסבוק ויש עוד כלים רבים מאוד שאתם יכולים לנצל לטובתכם) ונושאים נוספים. עקבו אחרינו בפייסבוק לקבלת עדכונים על הפוסטים הבאים!
שלכם,
הפייה